Hvilken eksamenstype er du? Fjordingen eller “Geniet”?

I mine år som student har jeg merket meg at det finnes en del ulike tilnærminger til det å skulle forberede seg til eksamen. Jeg har derfor laget en kort liste over de eksamenstypene jeg har møtt i løpet av livet. Disse tre kaller jeg Fjordingen, Skipperen og ”Geniet”.

FJORDINGEN

Ingen galopphest, men en som jobber jevnt, trutt og tålmodig, som fjordingen:

Disse er ofte typiske a-mennesker, de står opp tidlig, er glad i struktur, system og følelsen av kontroll. De sitter gjerne fremst i forelesningssalen og rekker opp hånden hvis foreleseren stiller et spørsmål(også når spørsmålet er retorisk).

I ukene før eksamen leser Fjordingene litt mer enn vanlig, men da er det stort sett repetisjon det går i.

Stressnivå dagen før eksamen: 30 prosent.

SKIPPEREN

De ligger på lavgir gjennom hele semesteret, helt til det er en uke til eksamen. Da kicker nervene inn og de legger fra seg fjernkontrollen til TV-en og henter frem noen nedstøvede pensumsbøker de kjøpte første skoledag. NÅ ER DET SKIPPERTAK SOM GJELDER!

IMG_1751

Du ser de gjerne på lesesalen, uvaskede og med bustete hår. Det er umulig å møte blikket deres, det er som om de stirrer inn i en mørk avgrunn. Sidene de leser flyr hastig forbi. De er giret opp på kaffe og det som verre er.

Stressnivå: 95 prosent. Blodtrykk: 170/100

“GENIET”

Så har du en slags hybrid av disse to typene. De har strukturen til Fjordingen, men latskapen til Skipperen. Disse er luringene som i stedet for å lese pensum har lest seg opp på bøker med titler som “Slik blir du en superstudent”, “Memo” eller “Teknikkene som faktisk funker.”

“Geniet” dissekerer pensum, skiller det viktige fra det uviktige og bruker puggeteknikker for å huske det av stoffet de har valgt seg ut.

Det eneste problemet er at ”Geniet” ikke har vært på en eneste forelesning og derfor gjerne ikke besitter den beste oversikten over hva som er viktig.

Han kan gjøre det overraskende bra med tanke på hvor lite tid han har investert, eller han kan gå ordentlig på tryne og stryke. Fordi ”Geniet” er klar over at prosjektet hans kan svinge begge veier, mellom stryk og B, går han mer eller mindre likegyldig inn i eksamenslokalet(..gjerne med en spøk om egen innsats for å vise for verden at han har en ironisk distanse til det han nå skal foreta seg).

Kjenner du til flere typer? Sleng gjerne inn en kommentar så utvider jeg listen.

8 comments for “Hvilken eksamenstype er du? Fjordingen eller “Geniet”?

1. Frank
    november 27, 2014 at 4:44 pm

Hva ned Fetter Anton? En som kun gjør et lite skippertak dagen før eksamen og kun leser en liten del av pensum. Og på eksamen får han kun om akkurat denne delen. Som vanlig.

• Alex
      november 28, 2014 at 7:09 pm

Fetter Anton-typer finnes nok, men det er nok flere av de som er i samme kategori uten nødvendigvis å ha flaks. De har bare “lest mellom linjene” (forelesere og seminarledere gir som regel gode hint) og forutsett hva som er sannsynlig å få som oppgaver på eksamen.

desember 1, 2014 at 12:38 pm

Ja, slikt forekommer nok ganske ofte ja!

desember 1, 2014 at 12:40 pm

Hei, Frank 😉 Ja, sånne folk kan være irriterende!

2. Lukas Jerv
    november 28, 2014 at 4:17 pm

Finnes vel også dem som kun går på forelesninger og aldri åpner læreboken før siste uken før eksamen. En kombinasjon av fjordingen og geniet kanskje.

3. desember 2, 2014 at 10:49 pm

Geniet, vel også jeg ligge inne mellom geniet, men tror jeg et kombinasjon av geniet også fjordingen.

4. Jens Hetland
    januar 4, 2015 at 8:13 pm

Jeg har ihvertfall en mellomting. Jeg går av og til på forelesninger, leser intenst gjennom boken cirka annenhver uke, og gjør noen få oppgaver før eksamenstider begynner. De tre kategoriene er vel heller noe brede, og det fins et spektrum av studiemåter under hver kategori.

januar 4, 2015 at 8:15 pm

Det har du helt rett i!