Over li og fjell

Da jeg studerte i Frankrike, forsto ikke mine medstudenter hva jeg snakket om når jeg sto på toppen av den øverste bakken i byen og klaget på at jeg ikke kunne se noen fjell. Men de var til gjengjeld østlendinger, da. Eller da jeg bodde i Kambodsja, og jeg ble helt stresset av å være ni timer unna havet.

Så det er noe av det jeg setter mest pris på med Bergen, nærheten til fjell og sjø. Når jeg prøver å argumentere med hvor bra det er til mine østlandske venninner, prøver de å si, ”men vi har jo marka!…” nettopp…dere har en mark…

For det er ikke bare en talemåte, det er faktisk syv fjell (og mer) som ligger rundt byen. Den siste tiden har vært en finværsperiode og det beste stedet å nyte den er selvsagt på fjellet. Utsikten blir premie når man har besteget en topp, og motivasjon til å fortsette når du er sliten.

Og det er nok av fjell å gå på. Som når jeg avtalt fjelltur med venninnen, og hun satt og ventet på meg. For vi skulle jo gå Ulriken, skulle vi ikke? Det er fjellet på hennes side av byen. Jeg vil heller gå Rundemanen som er på min side av byen.

Hver bydel har sitt eget fjell, og mange av dem er tilgjengelig i gåavstand fra bykjernen. Jeg husker en annen venninnene kommenterte at det gikk så mange folk rundt i treningstights i Bergen, og jeg tenkte at det var jo naturlig, de skulle jo på fjellet som enhver fornuftig vestlending.

At de var på vei til nærmeste treningsstudio, falt meg ikke inn.

Så når det kommer til fjell er noen av mine bergensfavoritter:

Fløyen
Fløyen er en evig klassiker. Det går en bane opp, men den prøver jeg å fortelle studievennene mine at den ikke er laget for dem, men for turistene. For turen opp er ikke så lang, tar rundt en times tid og det er fin grusvei og utsikt hele veien.

fløyen

Fjellveien

Hvis du egentlig bare har mest lyst å promenere som eldre folk kaller det, er Fjellveien perfekt. Her vandre du bortover grusveien mens du kan titt ned på verdens vakreste by. Fjellveien går ca. fra Sandviken sykehus og til Bellevue.

fjellveien

Rundemanen
Dette er en fin tur hvis du syns å gå opp Fløyen er litt kort, og her er det også gangvei til topps. Dette er også inngangsporten til Vidden som er å gå fra Rundemanen til Ulriken, en fin dagstur på rundt seks timer.

eventyrland

Så har vi selvsagt Stoltzekleiven, også kjent som verdens bratteste bakkeløp. Dette har blitt en populær tur i de siste årene, men jeg må advare om at det er et blodslit fra bunn til topp. Det er åttehundre trappetrinn, men føles som titusen. Det er vanlig å tenke mens du går opp, at dette skal du aldri gjøre igjen. Så kommer du opp, ser utsikten og kjenner på seiersfølelsen. Da tenker du, dette skal du gjøre igjen i morgen!
Det arrangeres faktisk et fast bakkeløp opp der hver høst, løyperekorden ligger på 8.06, men det er fullstendig innenfor å gå på rundt 20 min (eller begynne å trene vilt for å sette ny løyperekord).

stoltzen

Så dette er mine turfavoritt i Bergen, del gjerne i kommentarfeltet hvis du ha noen favoritter eller turtips å dele☺